top of page

CAMERA
SCHOONMAAK
BEURT

Fotografie Tip! Het gebruik van camera's laat na verloop van tijd sporen achter, met als gevolg dat bijvoorbeeld de beeldkwaliteit
minder wordt. Breng periodiek uw camera langs bij Foka voor een schoonmaakbeurt. Bij een systeem- of
spiegelreflexcamera houdt dit in dat wij de gehele camera testen; de body reinigen, bij een spiegelreflex de spiegel reinigen, alle objectieven reinigen en controleren wij de beeldkwaliteit. En als belangrijkste zeker niet te vergeten, de sensor reinigen!
 

*Waarom sensor reinigen? Als je vaak van lens verwisselt, komt er al gauw stof op de sensor. Dit zorgt voor vervelende vlekjes op je foto en video. Dit stof hoort niet op de sensor en moet weg. Maar laat dit altijd door een deskundige van Foka verwijderen, de sensor is namelijk een heel gevoelig onderdeel en zo weet je zeker dat je zelf geen schade toebrengt.
 

Let op: Voor het reinigen van de sensor dient de camera een volle originele accu te hebben. Neem ook een lens en geheugenkaart mee. Dan maken we een testfoto en heb jij direct een ‘voor’ en ‘na’ foto. Houd er rekening mee dat je mogelijk je camera een dag moet achterlaten. We hebben niet altijd de mogelijkheid om je sensor direct te reinigen. Uiteraard nemen we contact met je op als we klaar zijn en je jou camera weer kunt ophalen.

Afbeelding5.jpg

VEEL GESTELDE VRAGEN

Professional Camera

1

Dat verschilt per camera. Heb je een spiegelreflexcamera en wissel je vaak van lens, dan moet je om het halfjaar de sensor reinigen. Bij een systeemcamera moet dit vaker. In tegenstelling tot een spiegelreflex is de sensor bij een systeemcamera niet beschermd door een spiegel, waardoor er eerder stof op komt. Ook bij een camera waarbij de lens voor een lange tijd vast zit, hoef je de sensor minder vaak schoon te maken.

2

Als er vervelende donkere vlekjes op je foto en video zit, heb je stof op de sensor. Helaas is dit niet altijd even goed te zien. Maar er is een handig trucje. Maak een foto van een egaal en effen oppervlak, zoals een velletje blanco papier. Bekijk de foto op de computer om te zien of er vlekjes op zitten. Zo ja, dan moet je de sensor reinigen.
 

3

Ja, bij een zelfreinigend systeem komt de stof wel los maar blijft in het compartiment. Het kan daardoor op een andere plaats weer terugkeren. Daarnaast blijft hardnekkige stof op de sensor gewoon zitten. Wel is een zelfreinigend systeem een handige oplossing als je tijdens het fotograferen stofdeeltjes ziet.

bottom of page