top of page
IMGL2815.jpg

Waar let je op bij het kopen van een verrekijker?

Een verrekijker gebruik je om onderwerpen in de verte beter te kunnen zien. Koop je een goede verrekijker, dan heb je hier vele jaren plezier van. Oriënteer je daarom goed voordat je een verrekijker koopt en let in volgorde van belangrijkheid op:
 

 • Rust tijdens het kijken

 • Kwaliteit van het glas en de coatings

 • Helderheid en lichtsterkte

 • Afmeting en gewicht

 • Vergroting van de kijker

 • Prijs

Technische eigenschappen van een verrekijker
 

Bij de aanschaf van een verrekijker zijn er een aantal eigenschappen waar je op kunt letten. Denk aan de vergroting, de uittredepupil en het schemergetal. Deze getallen zeggen op papier iets over de technische kwaliteit van de kijker. Maar door de verschillen in onze ogen en het brein ervaart iedereen de echte kwaliteit van een kijker op een andere manier. Daarom moet je vooral letten op de rust tijdens het kijken.

 

Rust tijdens het kijken
 

Bij de aanschaf van een kijker kun je letten op de technische specificaties, maar belangrijker is hoe je de kijker zelf ervaart tijdens het kijken. Hoe meer je ogen en je brein moeten werken bij het kijken door een verrekijker, hoe minder rust je ervaart. Om echt een goede keuze te kunnen maken is het dus belangrijk om de kijker te testen. Zo kom je er achter welke kijker het best bij jou past en door welke kijker je het fijnst kunt kijken. Let bij het testen van een kijker naar de totale lichttransmissie, de scherpte en of je trillingen ervaart.

shutterstock_381292150_edited.jpg
Bushnell Nitro _P_L08_edited.jpg

Glaskwaliteit en coatings

De kwaliteit van het glas, maar vooral de coatings bepalen voor een groot deel de lichttransmissie van de kijker. Een kijker met topkwaliteit glas en coatings kan met een lagere lichtsterkte en schemergetal zeker beter presteren dan een goedkopere kijker met een lagere kwaliteit glas en coatings.
 

Soorten glas

Er zijn verschillende soorten glas. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van BK7 en BaK-4 glas. De meeste verrekijkers worden echter gemaakt met het betere BaK-4 glas. Dit glas heeft een hogere brekingsindex dan BK7 glas. Hierdoor krijg je een mooier en rustiger beeld.
 

Soorten coatings

De coatings zijn het meest belangrijk voor de beeldkwaliteit van de verrekijker. Er zijn verschillende coatings de die beeldkwaliteit beïnvloeden. Deze coatings zorgen onder andere voor een verhoging van de beeldkwaliteit door interne reflecties te verminderen. Elk glaselement dat niet gecoat is geeft reflecties waardoor er licht verloren gaat. Hoe meer elementen gecoat zijn, hoe beter het licht gebundeld wordt en ook echt je oog bereikt.

Naamloos.png
Naamloos1.png

Helderheid en lichtsterkte
 

De helderheid en lichtsterkte van een verrekijker wordt onder andere bepaald door de diameter van de voorste lens van de kijker. Dit getal wordt altijd als tweede genoemd. Een 8x40 kijker heeft een frontlens met een diameter van 40mm. Deze diameter heeft invloed op drie belangrijke factoren:

De uittredepupil
 

De uittredepupil is het cirkeltje licht dat uit de verrekijker op je oogt valt. Hoe groter de uittredepupil, hoe meer licht er in je oog valt en hoe gemakkelijker je kunt kijken. Het menselijk oog heeft een maximale pupil opening van ongeveer 7mm. Koop je een nieuwe verrekijker, kijk dan ook eens van een afstandje door de kijker. Je ziet nu de uittredepupil. Hoe ronder deze is, hoe hoger de kwaliteit van de kijker is.

De lichtsterkte
 

De diameter van de uittredepupil bepaalt ook de lichtsterkte. Dit getal krijg je als je de uittredepupil vermenigvuldigt met zichzelf. Bijvoorbeeld: 5x5 is een lichtsterkte van 25 of 7x7 is een lichtsterkte van 49. De uittredepupil en de lichtsterkte bepalen hoe helderder het beeld is. Een kijker met een hogere lichtsterkte dan 49 wordt ook wel een nachtkijker genoemd en is voor veel toepassingen niet nodig.

Naamloos2.png

Gewicht en balans van de kijker
 

De afmetingen, het gewicht en de balans van de verrekijker zijn een belangrijke factor. Ga je de hele dag met de familie het bos in en wil je de verrekijker af en toe gebruiken? Kies dan voor een compacte verrekijker. Maakt de afmeting en het gewicht voor jou niet zoveel uit? Kies dan voor een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit, zodat je optimaal kunt genieten van de mooiste beelden. Elke kijker is anders opgebouwd. Het is belangrijk om te kiezen voor een verrekijker die bij jou goed in de hand ligt tijdens het kijken. Dit zorgt voor minder trillingen en dus meer rust tijdens het kijken. Test een kijker daarom altijd voordat je hem koopt. Zoek je een goede middenweg tussen afmeting, gewicht, vergroting en lichtsterkte? Dan is een 8x42 verrekijker een goede keuze!
 

Vergroting van een verrekijker
 

De vergroting van de kijker wordt aangegeven met een cijfer dat altijd als eerst genoemd wordt. Dit getal geeft aan hoe vaak de kijker het beeld vergroot. Zie je een vogel op 50 meter afstand en kijk je met een 8x40 kijker, dan lijkt het alsof de vogel op 6.25m afstand zit (50/8). Houd er wel rekening mee de vergroting ook invloed heeft op het stilhouden van het beeld. Hoe meer vergroting je wilt, hoe moeilijker het is om stil te houden. Wanneer gebruik je welke vergroting:
 

 • 2-4 x vergroting:         Theater en concerten

 • 4-6 x vergroting:         Sportwedstrijden

 • 7    x vergroting:         Watersport

 • 8    x vergroting:         Vogels, wild en andere natuur

 • 10  x vergroting:         Safari en jacht

 • 12  x vergroting:         Astro

shutterstock_792550564_edited.jpg
bottom of page